Forstilling

Forstillingen på bilen består av flere deler. Det er det forreste hjulparet på et kjøretøy, med aksel, oppheng, styremekanisme, bremser og fjæring. Ved forhjulsdrevne biler er også drivverket en del av forstillingen.

Vi i Dekk og Deler har alt som du trenger for å få fikset forstillingen på din bil. På denne siden kan du lese mer om noen av delene til forstillingen, og hvordan du kan kjenne igjen symptomer på skadde eller slitte deler. Her finner du informasjon om følgende deler:

  • Bærearm
  • Bærekule
  • Endeledd
  • Hjullagre
  • Stabilisatorstag
  • Støtdempere
  • Fjæringer

Send en henvendelse

Bærearm

Bærearmer brukes i såkalte uavhengige hjuloppheng, der de styrer bevegelsene i hjulene i forhold til opphenget. Hver bærearm er vanligvis festet til chassiset med to punkt og har ett festepunkt på hjulet. Støtdemper og fjæring er også festet til bærearm for å kontrollere den vertikale bevegelsen. Vi bruker bærearmer fra kjente merker som Sidem, ABS og Lemförder.

Dekk og Deler AS har bærearmer og et stort utvalg av andre bildeler til svært rimelige priser. Ta kontakt for et godt tilbud på bærearm!

Bærekule

Bærekulen sørger for at hjulene står i riktig stilling når kjøretøyet kjører over humper og ujevn vei. Når kjøretøyet svinger, er bærekulens oppgave å hjelpe hjulet i å svinge uten å spore eller miste kontroll, samtidig som å bidra til stabilitet i sving.

En skadet bærekule kan resultere i total svikt av styring på bilen. Bærekulen kan bli skadet når kjøretøyet brukes utover det den er bygget for, eller at leddet ikke er godt nok smurt. Store hull i veien, fortauskanter eller høy hastighet over ujevn flate kan gi harde støt og bidra til skade på bærekulen.

Hører du klunkelyder når du svinger eller kjører over humper, eller merker at kjøretøyet trekker til en side, er dette indikasjoner på at bærekulen enten er skadet eller godt slitt. Ofte kommer det problemer med hjulstilling, og vi kan se på dekket at det blir mer slitt på indre eller ytre kant. Slitasje på dekket alene trenger ikke å bety problemer med bærekule, det kan være feil hjulstilling alene som et verksted kan ta tester på.

Hjullager

Et hjullager består av en stålring som holder på flere stålkuler festet på hvert hjul. Dette gjør av hjulet kan rotere så glatt som mulig, som igjen øker komfort og sikkerheten til kjøretøyet. Hjullager er en slitedel, og vil over tid måtte bli byttet. Varigheten av lagrene avgjøres av kjøremønster og forhold der kjøretøyet blir brukt.

Problemer med hjullager vil ikke alltids merkes i selve bilen, men kan høres uansett om du kjører rett frem eller svinger. Lyden blir gjerne høyere om du svinger en retning i forhold til den andre retningen. Det er veldig viktig at hjullagrene er skadefri, både for komfort og sikkerhet.

Dekk og Deler AS har hjullager til svært rimelige priser.
Ta kontakt for gode tilbud på hjullager!

Endeledd

Endeleddene er med på å styre hjulstillingen på bilen din, slik at du får optimal kontroll over bilen på veien. Endeleddene er koblet til hjulet og styringsmekanismen, og dersom du merker at styringen på bilen begynner å bli unøyaktig eller at du generelt føler at bilen er blitt mindre responsiv enn den var tidligere kan det være at du bør skifte endeledd – eller i det minste undersøkt tilstanden på de.

Problemer knyttet til endeledd er ofte hovedårsaken til slitasje på dekk. Det lønner seg derfor å vedlikeholde og bytte ut endeleddene dersom en merker at en begynner å få redusert kontroll over styringen. Dårlige endeledd kan føre til at en må bytte dekk oftere. Det er derfor mange penger å spare for den som oppdager problemet tidlig. Vi bruker endeledd fra kjente merker som Sidem, ABS og Lemförder.

Dekk og Deler AS har endeledd til de fleste modeller og hjelper deg å finne rett del til din bil. Ta kontakt for gode tilbud på endeledd!

Stabilisatorstag

Stabilisatorstagets oppgave er å sørge for at fjæringen på en side av bilen skal kunne kompensere for fjæringene på den motsatte siden. Dette gjør at i en høyresving blir høyrehjulet presset ned i veien, og det blir bedre stabilitet og vanskeligere for å velte.

Ved skade og slitasje, kan styringen bli mindre presis enn vanlig. Ustabilitet og vanskeligere håndtering er noen av indikasjonene på at stabilisatorstagen er enten skadet eller slitt, og trenger en inspeksjon. Problemer betyr ikke nødvendigvis bytting av stag, men kan være nok å bytte på slitte foringer.

Støtdempere og Fjæringer

En støtdemper samarbeider med en fjæring med å stabilisere kjøretøy, ved å absorbere støt som en opplever når man kjører over ujevne flater og humper. Dette gjør at bevegelsen ikke blir overført til karosseriet, og gir høyere komfort og sikkerhet for sjåføren. Fjæring jobber mot støtdemperen for å opprettholde høyden til kjøretøyet, og uten den ville støtdemperen sørget for at bilen spretter etter enhver hump. Støtdempere finner vi på alle hjul på et kjøretøy.

Slitte støtdempere gir en lengre bremselengde, dårligere veigrep og svakere kjørestabilitet. Varigheten er variert etter forhold, kjøremønster og harde støt. Der finnes flere symptomer å se etter når du er usikker på om støtdemperen er skadet eller slitt.
• Gyngete eller ustabil i høyere hastighet
• Lener seg til en side i svinger
• Steiler fremover når du bremser
• Bakenden går ned under akselerasjon
• Uvanlig slitasje på dekk
• Lekkasje av væske

Besøk ditt nærmeste Dekk og Deler avdeling for en vurdering av tilstanden til dine støtdempere og fjæringer. Vi har rimelige priser på dekk og bildeler!

Bærearm

Les

Bærekule

Les

Hjullager

Les

Stabilisatorstag

Les

Støtdemper og Fjær

Les

Endeledd

Les

Her finner du våre avdelinger

Vi ønsker deg velkommen til vårt store delelager på Nesttun. Vi har både bildeler og dekk til landets kanskje beste priser.

Åpningstider
Mandag-fredag: 09:00 – 17:00
Lørdag: 10:00 – 15:00

Telefon: 55 52 52 00

Dekk og Deler avd. Åsane ligger rett nedenfor Europris.
Du finner oss i enden av samme bygg som T-hansen.

Åpningstider
Mandag-fredag: 09:00 – 17:00
Lørdag: 10:00 – 15:00

Telefon: 55 55 71 55

Dekk og Deler avd. Fyllingsdalen ligger ved Spelhaugen rett ved siden av Magne Løvaas. Følg skiltingen langs veien og du finner oss der.

Åpningstider
Mandag-fredag: 09:00 – 17:00
Lørdager stengt, med unntak i sesong.

Telefon: 55 16 00 60

Dekk og Deler avd. Landås ligger langs Nattlandsveien.
Du finner oss like ved Rema 1000.

Åpningstider
Mandag-fredag: 09:00 – 17:00
Lørdager stengt, med unntak i sesong.

Telefon: 55 59 59 55

Dekk og Deler avd. Askøy ligger mot toppen av Storebotn Næringspark.

Åpningstider
Mandag-fredag: 09:00 – 17:00
Lørdager stengt, med unntak i sesong.

Telefon: 56 14 70 70

Dekk og Deler avd. Sotra ligger i Straume Næringspark. Rett bak Sotra arena.

Åpningstider
Mandag-fredag: 09:00 – 17:00
Lørdag: 10:00 – 15:00

Telefon: 56 33 52 10

Dekk, felger og bildeler finner du til svært gunstige priser hos oss. Vi holder til i Arnatveitveien 137, i Arna Bruk-bygget

Åpningstider
Mandag-fredag: 09:00 – 17:00
Lørdager stengt, med unntak i sesong.

Telefon: 53 69 62 00

Dekk og Deler avd. Voss finner du langs Istadvegen, 10 minutter fra Vossevangen. Vi ligger rett ved Best pumpestasjoner.

Åpningstider
Mandag-fredag: 09:00 – 17:00
Lørdager stengt, med unntak i sesong.

Telefon: 56 51 77 00

Dekk og Deler avd. Os finner du i industriparken i Hegglandsdalen.

Åpningstider
Mandag-fredag: 09:00 – 17:00
Lørdager stengt, med unntak i sesong.

Telefon: 56 30 70 00

Dekk og Deler avd. Frekhaug finner du på Mjåtveitflaten

Åpningstider
Mandag-fredag: 09:00 – 17:00
Lørdager stengt, med unntak i sesong.

Telefon: 56 14 43 00